ღ Memories to Remember ღ: Bau Kukissss....

Thursday, December 2, 2010

Bau Kukissss....



Ohhh... semerbaknya bau kukis ni. Selamat hari rayaaaa semuaaaaaaaaaaaa. Hihihi! Alaaa... ni musim2 nak raya gak, raya krismas... ho! ho! ho! Tak encem betul pakcik tua bawak guni hadiah tu (motip kutuk pakcik santa?). Agak2 kalo aku sediakan stokin bacin king aku, santa tu nak tak kasik hadiah?? Maunya dia pikir sepolo kali kannn. Tu belom stokin ada lobang!! Erghhh! Dah la... Meh layan kukis yang aku baru wat ni. Tetiba tekak nak makan kukis dari oven sendiri. Resipi Biskut Coklat Cips Ranggup dari Kak Liza. Mekaseh kak Liza... Sapa tak kenal kak Liza kannn :) Kalo korank gi kedai buku sure nampak buku resipi Kak Liza. Aku lom beli lagik tapi baru belek2 hari tu...


Biskut Coklat Cips Ranggup [Kak Liza]

Bahan A
  • 250 g butter
  • 160 g gula halus
  • 1 biji kuning telur
  • 1 s/k esen vanilla
Bahan B [gaul rata]
  • 230 g tepung gandum]
  • 20 g serbuk koko ] ayakkan
  • 100 g coklat cips
  • 50 g white coklat cips [boleh gantikan dgn coklat rice]
  • 50 g badam cincang [roasted]
  • 50 g nestum
Cara membuat:
  1. Gaulkan butter dan gula sehingga sebati.
  2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.
  3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu.
  4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang.
  5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
  6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.

Buat Kak Noorsha,

Setting ayam muslimah ni ikut cahaya tempat memasing la yer...


ISO 200
ƒ/3.2
1/160 sec


ISO 200
ƒ/2.8
1/200 sec


Gambar kukis di atas aku set P jer dan set ISO 800 tanpa flash tapi gambar tu aku edit. Cahaya yang ada cuma cahaya lampu dapo sebijik yang malap. Macam nak paksa king beli spotlight ajer. Ahehehehe!


what did i do so wrong that you had to leave me alone ... at 11:46 PM
7 people in the crowd heard my words

The Lover

  • ♥Jiya
  • ♥Queen
  • ♥Virgo
  • ♥Malaysia
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  • as i walk alone in the cold rain,
  • my mind drifted away to the past.
  • to what we used to be
  • to the secrets we used to share.
  • how i wish you were here with me,
  • sharing the umbrella
  • in this lonely yet cold night.
  • whispering sweet nothings in my ear
  • i miss you so much.
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Wishes

  • ♥Barbie Doll kembar..
  • Kamera DSLR
  • ♥Kontrol Amarah
  • Mo jadik tokey...
  • ♥Berat badan 47-50kg

Loves

  • ♥Kamben
  • ♥Belacan
  • ♥Kek
  • ♥Hadiah
  • ♥Tido
  • ♥Komputer
  • ♥Kamera
  • ♥Jalan² cari pasat

Hates

  • ♥Lipas
  • ♥Kumbang
  • ♥kurus
  • ♥Anjen

Notes

    Gambar-gambar dalam blog ini adalah HAK CIPTA TERPELIHARA tuan rumah bernama JIYA seorang pengembala kambeng. Jika ingin menggunakan gambar-gambar hak milik tuan tanah sila dapat keizinan dahulu yer. Jika TERambil *erkk ada ker istilah TERambil?? Hehe sila KREDIT ke 14sept's Blog. Sebarang komen, pandangan dan pertanyaan sila email callmejiya[at]gmail[dot]com

Audience

    Klik Me!!!






Once Upon A Time


Gotcha!

My Baby

    ♥ 1st baby boy (15 April 09 - 29 Julai 09)

Little Colour Shop


E.zi Photography


Bla Bla Bla Blacan

I will follow you~ Follow you wherever you may go~

Hit Counter

  • free hit counter