ღ Memories to Remember ღ: Roasted Chicken

Monday, November 22, 2010

Roasted Chicken


Roasted Chicken yang aku wat..... bila erk?? Lupa la plakkkk! Dah lama sangat simpan lam folder tak upload2.. Muehehehe! Jap2 aku cek untuk pengesahan :P

...........

carik folder roasted jap...

.........

aaa... Jumaat 2 minggu lepassssss! Kuikuikui!

Uihhh! Dah basi dah roasted chicken ni... yang tinggal hanya gambar sebagai kenangan. Ngeh ngeh ngeh!

Kalo tengokkan gambar Roasted Chicken aku tahun lepas memang ngeri gak la kan. Seksi yang terancam gitu. Kali ni nampak la skit ayam aku begitu muslimahnyer... Alhamdulillah sejuk mak ayam tu bertelur :P

Resipi sama jer ngan Roasted Beef yang aku wat tahun2 yang suda...



Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam
  • 4 biji kentang
  • 5 biji bawang besar
  • serbuk lada hitam
  • sedikit garam
  • olive oil
  • 1 buku butter (potong kepada kepingan)
  • minyak masak


Cara Membuat:

  1. Ayam dibersihkan dan tos. Kemudian sapukan seluruh permukaan ayam dengan serbuk lada hitam dan sedikit garam.
  2. Bawang besar dibelah separuh kepada 4 bahagian (jangan sampai bawang terbelah habis) agar masak nanti berbentuk seperti bunga. kentang dibuang kulit dan dibelah 4. Basuh dan toskan. kemudian gaul bawang besar dan kentang dengan serbuk lada hitam dan sedikit garam.
  3. Letakkan ayam, bawang besar dan kentang kedalam loyang kemudian lumurkan dengan olive oil dan gaul sebati. Tuangkan minyak masak sehingga separuh loyang dan letakkan butter ke atas permukaan dan celah2.
  4. Bakar dengan suhu 180-200 degree selama 2 jam hingga 2 ½ jam atau sehingga masak/empuk bergantung pada oven masing². Sentiasa siram2kan ayam dengan minyak rendaman ayam dari loyang agar kulit ayam masak rata dan garing.
  5. Bila dah masak bolehlah dihidang. Asingkan minyak dengan hampas lada hitam. Siramkan hampas lada hitam ke atas ayam. sedap dimakan dengan salad, whipped potato dan sos mint atau sos gravy.

what did i do so wrong that you had to leave me alone ... at 12:37 PM
10 people in the crowd heard my words

The Lover

  • ♥Jiya
  • ♥Queen
  • ♥Virgo
  • ♥Malaysia
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  • as i walk alone in the cold rain,
  • my mind drifted away to the past.
  • to what we used to be
  • to the secrets we used to share.
  • how i wish you were here with me,
  • sharing the umbrella
  • in this lonely yet cold night.
  • whispering sweet nothings in my ear
  • i miss you so much.
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Wishes

  • ♥Barbie Doll kembar..
  • Kamera DSLR
  • ♥Kontrol Amarah
  • Mo jadik tokey...
  • ♥Berat badan 47-50kg

Loves

  • ♥Kamben
  • ♥Belacan
  • ♥Kek
  • ♥Hadiah
  • ♥Tido
  • ♥Komputer
  • ♥Kamera
  • ♥Jalan² cari pasat

Hates

  • ♥Lipas
  • ♥Kumbang
  • ♥kurus
  • ♥Anjen

Notes

    Gambar-gambar dalam blog ini adalah HAK CIPTA TERPELIHARA tuan rumah bernama JIYA seorang pengembala kambeng. Jika ingin menggunakan gambar-gambar hak milik tuan tanah sila dapat keizinan dahulu yer. Jika TERambil *erkk ada ker istilah TERambil?? Hehe sila KREDIT ke 14sept's Blog. Sebarang komen, pandangan dan pertanyaan sila email callmejiya[at]gmail[dot]com

Audience

    Klik Me!!!






Once Upon A Time


Gotcha!

My Baby

    ♥ 1st baby boy (15 April 09 - 29 Julai 09)

Little Colour Shop


E.zi Photography


Bla Bla Bla Blacan

I will follow you~ Follow you wherever you may go~

Hit Counter

  • free hit counter