ღ Memories to Remember ღ: Gambar Malam Tanpa Flash

Tuesday, November 30, 2010

Gambar Malam Tanpa Flash

Entry buat Kak Hana yang jauh nun kat Jepon. Ahehehe! 2 minggu lepas Kak Hana mintak aku ajo camna nak ambik gambar waktu malam tanpa flash. Katanya orang jipun slalu jeling2 kalo dia gambar guna flash ala2 mamarazi. Oklah tu kak, ada gak bakat nak jadik mamarazi akan datang. Akekekeke! Alaa kak, aku ni tak la gheti sangat nak ajo orang. Bukan kedekut ilmu tapi memang tak reti. Aku ikut suka jek setting kamera tu. Aku memang suka ambik gambar tanpa flash sejak guna kamera kompek lagi. Sekarang guna senapang gajah pon masih tak guna flash sebab aku tak beli flash luar *lom ada budget lei...

Slalunya, kalo aku gambar malam tu kira terdesak sangatla. Waktu malam aku suka ambik gambar lampu2 jek. Ahehehehe! Jadik masa rumah terbuka hari raya sekolah MIL, aku terpaksa gak ambik gambar walaupon tak cukup cahaya. Malam tu tadak la gelap sangat. Mesti ada lampu skit... Paling tinggi aku ejas ISO adalah 1000. Aku tak penah terai lagik ISO yang lebih dari itu. Mebi leh terai next time :P Guna ISO 1000 tu pon dah nampak banyak noise tapi kekadang noise tu nampak cantek kalo kena ngan gambar.

Bila dah gambar malam dengan kurang cahaya tanpa flash ni mesti banyak ambik gambar blur2 dan bokeh2 gitu sebab setting aperture dan shutter speed kena rendahkan untuk dapatkan cahaya masuk. Bila aperture rendah dapatlah gambar blur2 belah2 belakang atau bokeh2... yang sharp cuma tempat fokus sajok. Jadik janganlah berangan nak gambar reramai. Buat gambar macam bergambar dengan momok ajer :P Bila shutter speed rendah mesti ada yang tak sharp, mebi pergerakan masa ambik gambar jadik blur. Kita tak dapat kakukan pergerakan sepertimana bila kita tinggikan shutter speed.

Lagi satu, jenis lens yang kita guna jugak mempengaruhi cahaya masuk bila kita ambik gambar. Sekarang pon kemudahan software dah banyak. Kalo gambar gelap pon leh cerahkan. Cuma rajin tak rajin jer nak edit kannn. Ahehehe! Aku pon kalo gambar gelap aku edit jek :P Kat bawah ni contoh2 gambar yang aku ambik waktu malam tanpa flash dengan cahaya yang tak cukup dan tak diedit. 100% tulennnn banggg... *transform jadik nyah



ISO 1000
50mm
ƒ/1.6
1/125sec



ISO 1000
50mm
ƒ/1.4
1/100sec



ISO 1000
50mm
ƒ/1.6
1/100sec



ISO 1000
50mm
ƒ/1.6
1/100sec


Kalo ada yang nak keterangan lebih lanjut sal ambik gambar tanpa flash ni, lebih baik tanya yang pakar iaitu Sifuuuuuu... Ahehehehe!

what did i do so wrong that you had to leave me alone ... at 3:38 PM
7 people in the crowd heard my words

The Lover

  • ♥Jiya
  • ♥Queen
  • ♥Virgo
  • ♥Malaysia
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  • as i walk alone in the cold rain,
  • my mind drifted away to the past.
  • to what we used to be
  • to the secrets we used to share.
  • how i wish you were here with me,
  • sharing the umbrella
  • in this lonely yet cold night.
  • whispering sweet nothings in my ear
  • i miss you so much.
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Wishes

  • ♥Barbie Doll kembar..
  • Kamera DSLR
  • ♥Kontrol Amarah
  • Mo jadik tokey...
  • ♥Berat badan 47-50kg

Loves

  • ♥Kamben
  • ♥Belacan
  • ♥Kek
  • ♥Hadiah
  • ♥Tido
  • ♥Komputer
  • ♥Kamera
  • ♥Jalan² cari pasat

Hates

  • ♥Lipas
  • ♥Kumbang
  • ♥kurus
  • ♥Anjen

Notes

    Gambar-gambar dalam blog ini adalah HAK CIPTA TERPELIHARA tuan rumah bernama JIYA seorang pengembala kambeng. Jika ingin menggunakan gambar-gambar hak milik tuan tanah sila dapat keizinan dahulu yer. Jika TERambil *erkk ada ker istilah TERambil?? Hehe sila KREDIT ke 14sept's Blog. Sebarang komen, pandangan dan pertanyaan sila email callmejiya[at]gmail[dot]com

Audience

    Klik Me!!!






Once Upon A Time


Gotcha!

My Baby

    ♥ 1st baby boy (15 April 09 - 29 Julai 09)

Little Colour Shop


E.zi Photography


Bla Bla Bla Blacan

I will follow you~ Follow you wherever you may go~

Hit Counter

  • free hit counter