ღ Memories to Remember ღ: Bokeh lep lep

Sunday, November 14, 2010

Bokeh lep lep

Entry ni buat Kak Noorsha yang jauh di mata :p Bulan lepas Kak Noorsha tanya aku camna nak wat bokeh lep2 tu...

Okeh puan2... Cara2nya senang sajok... Sila catit resipi2 di bawah ini ya :P

Bahan2 yang diperlukan:
  • Kertas
  • Pensil
  • Gunting
  • Gam

Cara Membuat:


Buat bentuk bulat yang sama dengan lensa kamera anda dan buat bentuk lep kat tengah. Bentuk apa2 pon voleyyy...



Pastu gunting bentuk tadik...


Lebihan kertas tu wat tuk tepi bulat tu supaya nampak silinder dan boleh sarung ke lensa kamera anda. Kalo malas, takyah buat bulat, buat lep tu pon cukup pastu hala bentuk lep tu tengah2 lensa anda ya...


Gini la rupanya kalo disarungkan... Nampak smart ker??? Muekekeke! Kalo tak nak guna kertas putih, guna kertas hitam pon voleyyy. Pastu ambiklah gambar bokeh lampu malam...


tadaaaaaaaa....


lovebokeh

Kredit buat E.zi Photography *poyo... Hehehe!


Update: bentuk lep2 tu buat satu jek.. takyah buat banyak lep. Dapat banyak bokeh lep2 ikut brapa banyak lampu yang korank gambar... contoh macam lampu lip lap tu. Nak try lampu jalan ker lampu keta kat jalan raya pon voleyyy :P yang penting banyak lampu



what did i do so wrong that you had to leave me alone ... at 3:24 PM
10 people in the crowd heard my words

The Lover

  • ♥Jiya
  • ♥Queen
  • ♥Virgo
  • ♥Malaysia
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  • as i walk alone in the cold rain,
  • my mind drifted away to the past.
  • to what we used to be
  • to the secrets we used to share.
  • how i wish you were here with me,
  • sharing the umbrella
  • in this lonely yet cold night.
  • whispering sweet nothings in my ear
  • i miss you so much.
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Wishes

  • ♥Barbie Doll kembar..
  • Kamera DSLR
  • ♥Kontrol Amarah
  • Mo jadik tokey...
  • ♥Berat badan 47-50kg

Loves

  • ♥Kamben
  • ♥Belacan
  • ♥Kek
  • ♥Hadiah
  • ♥Tido
  • ♥Komputer
  • ♥Kamera
  • ♥Jalan² cari pasat

Hates

  • ♥Lipas
  • ♥Kumbang
  • ♥kurus
  • ♥Anjen

Notes

    Gambar-gambar dalam blog ini adalah HAK CIPTA TERPELIHARA tuan rumah bernama JIYA seorang pengembala kambeng. Jika ingin menggunakan gambar-gambar hak milik tuan tanah sila dapat keizinan dahulu yer. Jika TERambil *erkk ada ker istilah TERambil?? Hehe sila KREDIT ke 14sept's Blog. Sebarang komen, pandangan dan pertanyaan sila email callmejiya[at]gmail[dot]com

Audience

    Klik Me!!!






Once Upon A Time


Gotcha!

My Baby

    ♥ 1st baby boy (15 April 09 - 29 Julai 09)

Little Colour Shop


E.zi Photography


Bla Bla Bla Blacan

I will follow you~ Follow you wherever you may go~

Hit Counter

  • free hit counter