ღ Memories to Remember ღ: Cheese Tart & Tips Juruamatur

Thursday, July 8, 2010

Cheese Tart & Tips Juruamatur

Aku ni kan... tatau nak ajar orang camna walaupon ramai yang mintak aku tunjuk cara ambik gambar. Ehh! Ramai ker? Perasan jap! Akekekekeke! Dulu cita2 nak jadik cikgu tapi disebabkan aku rasa aku takdak bakat nak ngajo orang, jadik aku jadik surirumah sepenuh masa. Hikhikhik!



Harap gambar ni dan tips ni membantu korank macam mana nak ambik gambar. Ahehehehe... Macam ler lawo sangat aku ambik gambo :P
  1. Kalo persekitaran rumah kurang menarik, beli jek cardboard kaler maler atau beli jek lapis hadiah yang cantek sebagai background.
  2. Duduk sebelah jendela untuk dapatkan cahaya (waktu siang) atau pasangla lampu sebanyak mungkin *yang terang ler (waktu malam), kalo lampu lomantik sia2 ja. Kalo ada photography lighting tu lagik bagus! Leh la aku pinjam... Hikhikhik!
  3. Guna mode manual..
  4. Kawal aperture, shutter speed dan iso ikut cahaya tempat memasing.
  5. Kalo nak blur2 kat blakang turunkan aperture dan naikkan shutter speed.
  6. Kalo nak gambar suma clear, naikkan aperture dan turunkan shutter speed.
  7. Ambik gambar posisi yang menarik di mata memasing.
  8. Ambik gambar sebanyak mungkin...

Hasilnya....


Cheese Tart ni bukan aku yang wat yer.. Kak Leen yang wat. Aku order jek... kemain banyak aku order, sampai 2 set. Tamak betul! Ahehehehehe! Terima kasih ya Kak Leen. Sedap dan lemak! Kompem aku leh order lagik pasni....



Meh2 jemput sorang separuh ya. Ahehehehehe!


Ni testing cahaya masa nak ambik gambar tadik. Set cawan comel yang aku hadiahkan kat MIL 9 tahun lepas. Sekarang dah jadik model aku... Kahkahkah!


what did i do so wrong that you had to leave me alone ... at 3:41 PM
15 people in the crowd heard my words

The Lover

  • ♥Jiya
  • ♥Queen
  • ♥Virgo
  • ♥Malaysia
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  • as i walk alone in the cold rain,
  • my mind drifted away to the past.
  • to what we used to be
  • to the secrets we used to share.
  • how i wish you were here with me,
  • sharing the umbrella
  • in this lonely yet cold night.
  • whispering sweet nothings in my ear
  • i miss you so much.
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Wishes

  • ♥Barbie Doll kembar..
  • Kamera DSLR
  • ♥Kontrol Amarah
  • Mo jadik tokey...
  • ♥Berat badan 47-50kg

Loves

  • ♥Kamben
  • ♥Belacan
  • ♥Kek
  • ♥Hadiah
  • ♥Tido
  • ♥Komputer
  • ♥Kamera
  • ♥Jalan² cari pasat

Hates

  • ♥Lipas
  • ♥Kumbang
  • ♥kurus
  • ♥Anjen

Notes

    Gambar-gambar dalam blog ini adalah HAK CIPTA TERPELIHARA tuan rumah bernama JIYA seorang pengembala kambeng. Jika ingin menggunakan gambar-gambar hak milik tuan tanah sila dapat keizinan dahulu yer. Jika TERambil *erkk ada ker istilah TERambil?? Hehe sila KREDIT ke 14sept's Blog. Sebarang komen, pandangan dan pertanyaan sila email callmejiya[at]gmail[dot]com

Audience

    Klik Me!!!






Once Upon A Time


Gotcha!

My Baby

    ♥ 1st baby boy (15 April 09 - 29 Julai 09)

Little Colour Shop


E.zi Photography


Bla Bla Bla Blacan

I will follow you~ Follow you wherever you may go~

Hit Counter

  • free hit counter