ღ Memories to Remember ღ: Meatballs in Tomato Sauce

Tuesday, February 16, 2010

Meatballs in Tomato Sauce

Kong xi Kong xi... Banyak dapat angpo ka?? Jangan lupa share² kat aku sini. Tong² maaa! Meriah betul perayaan kat semenanjung ni. Kalo kat Sabah tadak la meriah sampai takleh tido. Sini jangan cakap la... Bukan takat takleh tido. Aku sampai terkejut² dengar bunyi mercun kuat giler. Khusss semangat! *sambil urut dada Nyaris tak sakit jantung. Kalo ikutkan hati nak jugak join dorang men mercun tapi tadak lah letupkan kat udara kan. Aku baling jek kat umah cina² yang men mercun ni. Bagik meriah skit. Akekekekeke!


Dah² melalut plak... Meh kita cuci² mata layan Meatballs in Tomato Sauce yang aku wat 4 hari lepas. Kehkehkeh! Aku ni macam dah ada simptom² malas nak update blog plak. Yela.. paler aku ingat COP JEMPOL jek... Kekadang ngah makan satay Pak Lah *bukan Pak Lah bekas perdana menteri tu yer.. pon aku ingat cop jempol. Nak melawat blog orang pon merempit². Nasib baik tak jadik pelakon citer remp-it. Mau aku wat gaya corner baring paling cun...


Ni resipi cilok dari dapo Ijan. Terima kasih Ijan bab kongsi resipi ala Pizza Hut ni. Aku pon nak letak resipi ni kat blog. Nanti tadaklah aku kehilangan resipi kan. Kepada CEO PIZZA HUT, jangan terliur nengok Baked Meatballs aku lagik sedap dari Pizza Hut! Ngeh ngeh ngeh! *perasan giler


Bahan-bahan:

Untuk meatballs
  • 500 gm daging lembu kisar
  • 1/2 teaspoon serbuk jintan manis
  • 1/2 teaspoon serbuk ketumbar
  • 1/2 teaspoon serbuk cili
  • 2 genggam breadcrumbs
  • 1 telur
  • 1 tablespoon daun oregano kering/fresh
  • 1 tablespoon daun rosemarry dicincang
  • garam
  • 1 teaspoon serbuk blackpepper
Untuk tomato sos
  • 1 tin tomato cincang
  • 1 biji bawang besar di cincang
  • 1 bawang putih dicincang
  • 1 teaspoon daun oregano kering
  • garam
  • Untuk dibakar
  • mozarella cheese
  • grated parmesan

Cara membuat:
  1. Sediakan meatballs: Campur semua bahan dalam bekas besar. Gaul sebati. Bentuk2 kan meatballs sebesar bola tenis sehingga habis. Dalam kuali, panaskan sedikit minyakdan goreng semua meatballs sekaligus. Goreng lebih kurang 5 minit on all sides.
  2. Sediakan sos tomato: Panaskan sedikit minyak dlm kuali/periuk. Goreng bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan tomato, oregano dan garam. Gaul sebati dan biarkan mendidih. Tutup api.
  3. Pindahkan sos tomato ke dalam bekas yang sesuai untuk di masukkan dalam oven. Susun meatballs di dalam sos tomato tersebut dan taburkan mozarella dan grated parmesan cheese di atasnya. Bakar pada suhu 220′C selama lebih kurang 15 minit atau sehingga bahagian atas nya bewarna kekuningan. Siap

what did i do so wrong that you had to leave me alone ... at 1:43 PM
4 people in the crowd heard my words

The Lover

  • ♥Jiya
  • ♥Queen
  • ♥Virgo
  • ♥Malaysia
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  • as i walk alone in the cold rain,
  • my mind drifted away to the past.
  • to what we used to be
  • to the secrets we used to share.
  • how i wish you were here with me,
  • sharing the umbrella
  • in this lonely yet cold night.
  • whispering sweet nothings in my ear
  • i miss you so much.
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Wishes

  • ♥Barbie Doll kembar..
  • Kamera DSLR
  • ♥Kontrol Amarah
  • Mo jadik tokey...
  • ♥Berat badan 47-50kg

Loves

  • ♥Kamben
  • ♥Belacan
  • ♥Kek
  • ♥Hadiah
  • ♥Tido
  • ♥Komputer
  • ♥Kamera
  • ♥Jalan² cari pasat

Hates

  • ♥Lipas
  • ♥Kumbang
  • ♥kurus
  • ♥Anjen

Notes

    Gambar-gambar dalam blog ini adalah HAK CIPTA TERPELIHARA tuan rumah bernama JIYA seorang pengembala kambeng. Jika ingin menggunakan gambar-gambar hak milik tuan tanah sila dapat keizinan dahulu yer. Jika TERambil *erkk ada ker istilah TERambil?? Hehe sila KREDIT ke 14sept's Blog. Sebarang komen, pandangan dan pertanyaan sila email callmejiya[at]gmail[dot]com

Audience

    Klik Me!!!






Once Upon A Time


Gotcha!

My Baby

    ♥ 1st baby boy (15 April 09 - 29 Julai 09)

Little Colour Shop


E.zi Photography


Bla Bla Bla Blacan

I will follow you~ Follow you wherever you may go~

Hit Counter

  • free hit counter