ღ Memories to Remember ღ: Bun Pandan Berkaya Raya... Hehehehe!

Sunday, February 7, 2010

Bun Pandan Berkaya Raya... Hehehehe!


Hari ni aku wat Bun Pandan Berkaya. Unbelipbebel!! Bun aku kali ni menjadik!! Yahoooo!! Sila ucapkan tahniah kepadaku. Ekekekekeke! Sian kan... Orang dah ke bintang, aku baru jejak ke bulan. Ni pon atas suggestion si Hasue suh aku terai Bun Pandan Berkaya ni. Hari ni baru sampai seru nak wat roti meroti ni. Almaklumlah... Aku serik nak meroti yang baling orang leh benjol. Kakakakakakkaa! Jan gelak wehhh!! Tak baekkk tauuu! Terima kasih tuan empunya resipi Kak Rinchan dan jugak Mat Gebu yang rekomen bun ni sedap!

Bahan-bahan:

  • 350 g tepung roti (high protein flour)
  • 200 ml air sejuk (dari peti sejuk)
  • 50 g gula halus
  • 1/2 camca teh garam halus
  • 3 camca teh instant yeast
  • 1 camca teh bread improver
  • 20 g serbuk santan
  • 1 camca besar susu tepung
  • 1 biji telur kecil (guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
  • 30 g mentega
  • 1 camca teh pandan paste


Bahan hias:
  • Kelapa kering secukupnya
  • Seri kaya secukupnya

Cara membuat:
  1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega dan bahan hias ke dalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus memutar hingga mendapat doh yang kenyal dan elastik (doh memang agak lembut), tutup dengan plastik cling dan biarkan 1 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap...
  2. Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam loyang (mat guna loyang bersaiz 11 x 11 x 2 inci). Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit - 1 jam.
  3. Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi...
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 - 25 minit . Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan....

what did i do so wrong that you had to leave me alone ... at 9:46 PM
9 people in the crowd heard my words

The Lover

  • ♥Jiya
  • ♥Queen
  • ♥Virgo
  • ♥Malaysia
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  • as i walk alone in the cold rain,
  • my mind drifted away to the past.
  • to what we used to be
  • to the secrets we used to share.
  • how i wish you were here with me,
  • sharing the umbrella
  • in this lonely yet cold night.
  • whispering sweet nothings in my ear
  • i miss you so much.
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Wishes

  • ♥Barbie Doll kembar..
  • Kamera DSLR
  • ♥Kontrol Amarah
  • Mo jadik tokey...
  • ♥Berat badan 47-50kg

Loves

  • ♥Kamben
  • ♥Belacan
  • ♥Kek
  • ♥Hadiah
  • ♥Tido
  • ♥Komputer
  • ♥Kamera
  • ♥Jalan² cari pasat

Hates

  • ♥Lipas
  • ♥Kumbang
  • ♥kurus
  • ♥Anjen

Notes

    Gambar-gambar dalam blog ini adalah HAK CIPTA TERPELIHARA tuan rumah bernama JIYA seorang pengembala kambeng. Jika ingin menggunakan gambar-gambar hak milik tuan tanah sila dapat keizinan dahulu yer. Jika TERambil *erkk ada ker istilah TERambil?? Hehe sila KREDIT ke 14sept's Blog. Sebarang komen, pandangan dan pertanyaan sila email callmejiya[at]gmail[dot]com

Audience

    Klik Me!!!






Once Upon A Time


Gotcha!

My Baby

    ♥ 1st baby boy (15 April 09 - 29 Julai 09)

Little Colour Shop


E.zi Photography


Bla Bla Bla Blacan

I will follow you~ Follow you wherever you may go~

Hit Counter

  • free hit counter