ღ Memories to Remember ღ: Tofu Sos Tiram

Thursday, January 21, 2010

Tofu Sos Tiram


Err... Lauk semalam *nyuruk... takut kena lepuk oleh dak ika. Kihkihkih! Ni lauk peberet aku ngan king, Tofu Sos Tiram. Resipi lebih kurang Egg Tofu Berkuah Sos Tiram oleh Cahayer. Cuma aku tak letak telur la. Next time nak terai letak telur gak. Aku suka tofu ni dengan udang dan brokoli tapi udang dan brokoli tadak stok plak. Jadik blasah jek ngan crab stick yang dah lama bertapa lam peti sejuk tu. Hehehehe!

Bahan-bahan:
  • 2 tiub egg tofu
  • 2 tsb sos tiram
  • 2 tsb kicap pekat <-- tak letak
  • 2 cawan chicken stock (kiub ayam campur 2 cwn air)
  • 1 biji Telur
  • 3 tsb air tepung jagung utk pekatkan kuah
  • 4 ulas bawang putih dicincang
  • Minyak
Tambahan aku:
  • Sedikit kicap cair
  • Sedikit minyak bijan
  • crab stick/udang
  • brokoli/capsicum
Cara membuat:
  1. Potong egg tofu dan goreng sehingga golden brown, ketepikan
  2. Satu sudu minyak, panaskan dan goreng bawang putih sehingga sedikit garing. Letak skit minyak bijan. Terus masukkan chicken stock 2 cawan.
  3. Bila air dah didih masuk sos tiram, kicap pekat kicap cair, kacau2 kejap masukkan telur dan kacau laju.
  4. Bila telur dah masak, masukkan egg tofu, crab stick, capsicum dan air tepung jagung, bila pekat dah boleh angkat.
  5. Boleh tambah isi udang time tumis bwg putih kalau suka.. kita buat kosong jek.

what did i do so wrong that you had to leave me alone ... at 4:51 PM
4 people in the crowd heard my words

The Lover

  • ♥Jiya
  • ♥Queen
  • ♥Virgo
  • ♥Malaysia
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  • as i walk alone in the cold rain,
  • my mind drifted away to the past.
  • to what we used to be
  • to the secrets we used to share.
  • how i wish you were here with me,
  • sharing the umbrella
  • in this lonely yet cold night.
  • whispering sweet nothings in my ear
  • i miss you so much.
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Wishes

  • ♥Barbie Doll kembar..
  • Kamera DSLR
  • ♥Kontrol Amarah
  • Mo jadik tokey...
  • ♥Berat badan 47-50kg

Loves

  • ♥Kamben
  • ♥Belacan
  • ♥Kek
  • ♥Hadiah
  • ♥Tido
  • ♥Komputer
  • ♥Kamera
  • ♥Jalan² cari pasat

Hates

  • ♥Lipas
  • ♥Kumbang
  • ♥kurus
  • ♥Anjen

Notes

    Gambar-gambar dalam blog ini adalah HAK CIPTA TERPELIHARA tuan rumah bernama JIYA seorang pengembala kambeng. Jika ingin menggunakan gambar-gambar hak milik tuan tanah sila dapat keizinan dahulu yer. Jika TERambil *erkk ada ker istilah TERambil?? Hehe sila KREDIT ke 14sept's Blog. Sebarang komen, pandangan dan pertanyaan sila email callmejiya[at]gmail[dot]com

Audience

    Klik Me!!!






Once Upon A Time


Gotcha!

My Baby

    ♥ 1st baby boy (15 April 09 - 29 Julai 09)

Little Colour Shop


E.zi Photography


Bla Bla Bla Blacan

I will follow you~ Follow you wherever you may go~

Hit Counter

  • free hit counter