ღ Memories to Remember ღ: Kek Keju Cheddar

Friday, January 1, 2010

Kek Keju Cheddar

Welkammmmmmmm Dua Ribu Sepuluhhhh!! Untuk entry hari pertama 2010 ni. Aku hidangkan korank ngan kek 2 hari lepas. Hihihihi! Jangan tanya ada lagik ker idak... dah habesss dahhh!! Selamat jadik baja. Muahahahaha!


Sebelum ni nampak kat dapo Kak Nor67 wat Kek Keju Cheddar ni. Nampak cam sedap jek! Memang sedap ponnn!! Lemak² Cheese... Resipi dari ibumimi. Mekaseh ibumimi...

Bahan-bahan:
  • 140g Butter
  • 140g Margarine
  • 180g Gula Kastor
  • 3 Telur Grade A
  • 200g Tepung gandum
  • 30g Susu Tepung
  • 6g Baking Powder
  • 75g Cheddar Cheese – tak letak pun sedap atau letak chopped cooking chocolate
  • 1 st perasa limau
Cara Membuat:
  1. Pukul butter, margarine dan gula sehingga gebu
  2. Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga kembang
  3. Masukkan campuran tepung, susu tepung dan baking powder serta perasa limau dan cheddar cheese. (Tinggalkan sedikit untuk ditabur diatas kek tapi, kalau nak buat topping cream, jangan letak sprinkles cheese ni nanti liat)
  4. Masukkan adunan kedalam bekas berukuran 8” dan taburkan parutan cheese dan gula kastor
  5. Panaskan oven selama 15 minit dan bakar adunan pada suhu 180°c selama 40 ke 50minit atau sehingga masak. Jika untuk cupcake, hanya penuhkan 2/3 dan bakar pada suhu 170°c for 20 -25 minit


Jemput cuci mataaaa.... Kehkehkeh! Ehem! Ehem! Watermark baru nampak... Keskeskes....


what did i do so wrong that you had to leave me alone ... at 11:57 AM
6 people in the crowd heard my words

The Lover

  • ♥Jiya
  • ♥Queen
  • ♥Virgo
  • ♥Malaysia
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  • as i walk alone in the cold rain,
  • my mind drifted away to the past.
  • to what we used to be
  • to the secrets we used to share.
  • how i wish you were here with me,
  • sharing the umbrella
  • in this lonely yet cold night.
  • whispering sweet nothings in my ear
  • i miss you so much.
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Wishes

  • ♥Barbie Doll kembar..
  • Kamera DSLR
  • ♥Kontrol Amarah
  • Mo jadik tokey...
  • ♥Berat badan 47-50kg

Loves

  • ♥Kamben
  • ♥Belacan
  • ♥Kek
  • ♥Hadiah
  • ♥Tido
  • ♥Komputer
  • ♥Kamera
  • ♥Jalan² cari pasat

Hates

  • ♥Lipas
  • ♥Kumbang
  • ♥kurus
  • ♥Anjen

Notes

    Gambar-gambar dalam blog ini adalah HAK CIPTA TERPELIHARA tuan rumah bernama JIYA seorang pengembala kambeng. Jika ingin menggunakan gambar-gambar hak milik tuan tanah sila dapat keizinan dahulu yer. Jika TERambil *erkk ada ker istilah TERambil?? Hehe sila KREDIT ke 14sept's Blog. Sebarang komen, pandangan dan pertanyaan sila email callmejiya[at]gmail[dot]com

Audience

    Klik Me!!!






Once Upon A Time


Gotcha!

My Baby

    ♥ 1st baby boy (15 April 09 - 29 Julai 09)

Little Colour Shop


E.zi Photography


Bla Bla Bla Blacan

I will follow you~ Follow you wherever you may go~

Hit Counter

  • free hit counter