ღ Memories to Remember ღ: Sambal Lengkuas Goreng

Friday, December 18, 2009

Sambal Lengkuas Goreng

Kecoh tul pagi tadik kat umah Nurindah. Isu politik umur. Kahkahkah! Jangan marah hah Indah. Gurau senda mengeratkan siratulrahim. Chewahhh!! Ngah masak tadik sempat lagik aku berinternet. Boleyy gitu?? Kehkehkeh!



Aaaa... Korank jan tanya lauk apa aku masak ri ni. Aku layankan korank ngan Sambal Lengkuas Goreng jek. Cilok resipi Puan Hasue kita. Ok ker ni Hasue??? Sedap makan nasik panas². Fuhh!! Alhamdulillah... Kenyang. Dah² telan air liur tu. Kang meleleh plak kat sini. Hiskkkkk!! Korank kalo nak, ambik secubit sorang jek. Tadak dua cubit tiga cubit yerr... Kang aku cubit korank! Akekekekkeke! Tenkiu Hasueeeeeeeeeeeeeeeee!! Nyamannnnn!! Kamek suka resipi tok (entah betul entah idak ni... Hihihi). Aku nak blaja cakap Sarawak la plak!

Bahan-bahan:
  • 2-3 inci lengkuas muda( kalau ada yang warna pink tu lg sdp)
  • 3-4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • segenggam ikan bilis (dikopek)
  • 1 sudu belacan (optional )
  • Sedikit garam dan perisa
Cara membuat:
  1. Tumbuk semua bahan
  2. Panaskan sedikit minyak dan kacau goreng sehingga lengkuas bertukar warna dan benar2 masak sebab kalau belum masak ia akan terasa pedar dan x sedap...
  3. Sedia dihidangkan begitu sahaja dan boleh disimpan dalam bekas kedap udara jika tak habis...sedap buat bekal.. :)


Update:


Tahukah anda, untuk menyimpan lengkuas agar tidak cepat kecut dan tua kerepot ialah dengan menyimpan lengkuas dalam botol kaca atau plastik yang telah diisi dengan sedikit air... chewahh! Skema jek... Kikikiki! Nak lengkuas yang fresh, tanam jek lam pasu ker tanah blakang umah ker... Hihihi!


what did i do so wrong that you had to leave me alone ... at 1:17 PM
11 people in the crowd heard my words

The Lover

  • ♥Jiya
  • ♥Queen
  • ♥Virgo
  • ♥Malaysia
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  • as i walk alone in the cold rain,
  • my mind drifted away to the past.
  • to what we used to be
  • to the secrets we used to share.
  • how i wish you were here with me,
  • sharing the umbrella
  • in this lonely yet cold night.
  • whispering sweet nothings in my ear
  • i miss you so much.
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Wishes

  • ♥Barbie Doll kembar..
  • Kamera DSLR
  • ♥Kontrol Amarah
  • Mo jadik tokey...
  • ♥Berat badan 47-50kg

Loves

  • ♥Kamben
  • ♥Belacan
  • ♥Kek
  • ♥Hadiah
  • ♥Tido
  • ♥Komputer
  • ♥Kamera
  • ♥Jalan² cari pasat

Hates

  • ♥Lipas
  • ♥Kumbang
  • ♥kurus
  • ♥Anjen

Notes

    Gambar-gambar dalam blog ini adalah HAK CIPTA TERPELIHARA tuan rumah bernama JIYA seorang pengembala kambeng. Jika ingin menggunakan gambar-gambar hak milik tuan tanah sila dapat keizinan dahulu yer. Jika TERambil *erkk ada ker istilah TERambil?? Hehe sila KREDIT ke 14sept's Blog. Sebarang komen, pandangan dan pertanyaan sila email callmejiya[at]gmail[dot]com

Audience

    Klik Me!!!






Once Upon A Time


Gotcha!

My Baby

    ♥ 1st baby boy (15 April 09 - 29 Julai 09)

Little Colour Shop


E.zi Photography


Bla Bla Bla Blacan

I will follow you~ Follow you wherever you may go~

Hit Counter

  • free hit counter