ღ Memories to Remember ღ: Carrot Apple Cake

Monday, November 2, 2009

Carrot Apple Cake


Petang semalam sempat wat Carrot Apple Cake resipi Rinnchan. Aku skip kekacang jek dalam resipi ni sebab tarak stok. Terima kasih yerk Kak Rinnchan. 'Ramai' yang kata sedap. Mana datang 'ramai' tu? Hikhikhik! Aku saja bawak kek ni bagik dak² Huizu. Orang² kat umah tak brapa sangat makan kek. MIL aku pon kekadang sampai bawak gi skola. Kebetulan plak dorang baru pas sambut besday anak Tawkey1. Aaaa... Ngammm la tuuu!! Ngam² soi! Akekekeke! Hepi besday yerk baby (nama baby lupa plak... hikhikhik! Takpa, nanti mintak Tawkey1 atau Bini Tawkey1 sebot kat sini Wehehehehe!). Semoga jadik anak yang soleh dan berjaya donya akhirat! Amiinnnnn!! Jangan nakal² nanti aunty bawak rotannn!! Akekekeke! Suka ati jek nak gertak anak orang. Haipppp!!


Bahan-bahan:
  • 2 1/2 cwn tepung naik sendiri
  • 1 1/2 tsp baking powder
  • 1 tsp soda bicarbonate
  • 1 1/4 tsp serbuk kayu manis
  • Secubit garam halus
  • 3 /4 cwn gula perang halus
  • 3/4 cwn (atau kurang) gula castor
  • 4 biji telur
  • 1 cwn minyak jagung
  • 100gm mentega, dicairkan
  • 200gm lobak merah, diparut
  • 150gm apple hijau, diparut
  • 30gm hazelnut (Boleh ganti dengan kekacang lain... )

Cream Cheese Topping:
  • 250gm cream cheese
  • 4 sudu makan butter
  • 1/3 cwn gula icing, diayak
  • 1 tsp jus lemon
  • * Campurkan kesemua bahan dan pukul sehingga lembut dan gebu. Sapu atas kek.

Cara membuat:
  1. Ayak bersama tepung, baking powder, soda bicarbonate dan garam halus. Masukkan ke dalam mangkuk pengadun.
  2. Masukkan kesemua bahan lain.
  3. Putar adunan pada kelajuan perlahan untuk beberapa saat dan kemudian kelajuan sederhana untuk selama dua minit.
  4. Lengser loyang 9 inci dengan sedikit mentega dan alas dengan kertas. Tuang adunan.
  5. Bakar pada suhu 180 darj cel selama 45min ke 1 jam ikut oven masing-masing.
  6. Sejukkan kek dan hias dengan cream cheese frosting.

what did i do so wrong that you had to leave me alone ... at 1:19 AM
10 people in the crowd heard my words

The Lover

  • ♥Jiya
  • ♥Queen
  • ♥Virgo
  • ♥Malaysia
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  • as i walk alone in the cold rain,
  • my mind drifted away to the past.
  • to what we used to be
  • to the secrets we used to share.
  • how i wish you were here with me,
  • sharing the umbrella
  • in this lonely yet cold night.
  • whispering sweet nothings in my ear
  • i miss you so much.
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Wishes

  • ♥Barbie Doll kembar..
  • Kamera DSLR
  • ♥Kontrol Amarah
  • Mo jadik tokey...
  • ♥Berat badan 47-50kg

Loves

  • ♥Kamben
  • ♥Belacan
  • ♥Kek
  • ♥Hadiah
  • ♥Tido
  • ♥Komputer
  • ♥Kamera
  • ♥Jalan² cari pasat

Hates

  • ♥Lipas
  • ♥Kumbang
  • ♥kurus
  • ♥Anjen

Notes

    Gambar-gambar dalam blog ini adalah HAK CIPTA TERPELIHARA tuan rumah bernama JIYA seorang pengembala kambeng. Jika ingin menggunakan gambar-gambar hak milik tuan tanah sila dapat keizinan dahulu yer. Jika TERambil *erkk ada ker istilah TERambil?? Hehe sila KREDIT ke 14sept's Blog. Sebarang komen, pandangan dan pertanyaan sila email callmejiya[at]gmail[dot]com

Audience

    Klik Me!!!






Once Upon A Time


Gotcha!

My Baby

    ♥ 1st baby boy (15 April 09 - 29 Julai 09)

Little Colour Shop


E.zi Photography


Bla Bla Bla Blacan

I will follow you~ Follow you wherever you may go~

Hit Counter

  • free hit counter