ღ Memories to Remember ღ: Wonton Soup

Friday, October 23, 2009

Wonton Soup


Alhamdulillahhhhhhh!! Kenyang makan wantan sup tanpa pelawa sapa². Akekekekeke! Akhirnyaaaaa! Terlaksana jugak tekak aku nak makan wantan sup. Sup aku tadaklah penuh dengan sayo² cam sup si Ika tu. Buat light² jek.... Resipi cilok dari dapo makcik Ika Siam. Mekaseh Ika...

Bahan-bahan:
  • Wanton Skin
  • Chicken/shrimp Filling
  • Sawi dcelur
  • Taugeh dcelur
  • Daun Bawang
  • Bawang Goreng
  • Daun Ketumbar
UNTUK FILLING
  • 150g Minced chicken atau udang
  • 2 Ulas Bawang Putih cincang
  • Daun Bawang agak2 lebih kurang mcm bwg putih jugak
  • Sos Tiram
  • Kicap Cair
  • Putih Telur
  • Tepung jagung
  • Minyak Bijan
  • Lada Sulah
  • Garam
  • Gula
Cara membuat:
  1. Satukan semua bahan diatas sampai sebati dan perasakan dengan garam, lada sulah, kicap cair, sos siram dan gula rasa ikut selera masing².
  2. Kemudian ambik kulit wanton dan balut kemas.
  3. Didihkan air kemudian masukkan wanton yang siap dibalut tadi dan rebus bila dah timbul tapis dan susun dalam mangkuk, susun sawi dan taugeh sekali dan tuang sup serta hiaskan dengan daun bawang, bawang goreng dan daun ketumbar..
  4. kalau nak pedas letaklah chili flakes atau yang sewaktu dengannya

UNTUK SOUP
  • 1000ml air
  • 15 ekor ikan bilis siang bersih buang kepala
  • 5 atau 6 ulas bwg putih tak perlu kopek kulit, basuh..
  • 1 labu bawang sederhana besar
  • Kicap cair
  • Garam
  • Gula
  • Minyak Bijan
  • Secubit atau 2 cubit stok ayam
  • Lada sulah

Cara membuat:
  1. Rebus ikan bilis dan bawang hingga mendidih. (agak² dah lama sikit)
  2. Kemudian tapis dan ambik airnya.
  3. Selepas itu, masukkan kembali kedalam periuk tadi dan tambah dengan kicap cair, garam, gula dan stok ayam tadi. Perasakan mengikut selera masing².
  4. kemudian tuang ke dalam mangkuk yang telah dimasukkan wanton serta sayur celur tadi. Hias dan hidangkan sedai untuk dimakan



Ni gambar wantan sup 2 tahun lepas kat Sabah. Dah basiii dahhhh! Hehehehehe! Kalo kat Sabah, nak makan wantan sup ni kat restoran depan laut atas Wisma Merdeka. Aku lupa nama restoran tu tapi wantan sup dorang sekarang dah cut cost. Dulu wantan banyak isi, sekarang skitttt no. Pastu wantan tak sampai 5 jari. Nampak sangat kedekut taik idong masin. Akekekekeke!


Labels:

what did i do so wrong that you had to leave me alone ... at 10:45 PM
5 people in the crowd heard my words

The Lover

  • ♥Jiya
  • ♥Queen
  • ♥Virgo
  • ♥Malaysia
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  • as i walk alone in the cold rain,
  • my mind drifted away to the past.
  • to what we used to be
  • to the secrets we used to share.
  • how i wish you were here with me,
  • sharing the umbrella
  • in this lonely yet cold night.
  • whispering sweet nothings in my ear
  • i miss you so much.
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Wishes

  • ♥Barbie Doll kembar..
  • Kamera DSLR
  • ♥Kontrol Amarah
  • Mo jadik tokey...
  • ♥Berat badan 47-50kg

Loves

  • ♥Kamben
  • ♥Belacan
  • ♥Kek
  • ♥Hadiah
  • ♥Tido
  • ♥Komputer
  • ♥Kamera
  • ♥Jalan² cari pasat

Hates

  • ♥Lipas
  • ♥Kumbang
  • ♥kurus
  • ♥Anjen

Notes

    Gambar-gambar dalam blog ini adalah HAK CIPTA TERPELIHARA tuan rumah bernama JIYA seorang pengembala kambeng. Jika ingin menggunakan gambar-gambar hak milik tuan tanah sila dapat keizinan dahulu yer. Jika TERambil *erkk ada ker istilah TERambil?? Hehe sila KREDIT ke 14sept's Blog. Sebarang komen, pandangan dan pertanyaan sila email callmejiya[at]gmail[dot]com

Audience

    Klik Me!!!






Once Upon A Time


Gotcha!

My Baby

    ♥ 1st baby boy (15 April 09 - 29 Julai 09)

Little Colour Shop


E.zi Photography


Bla Bla Bla Blacan

I will follow you~ Follow you wherever you may go~

Hit Counter

  • free hit counter