ღ Memories to Remember ღ: Nak Sambungan Semalam?? Ekekekekeke!

Tuesday, October 6, 2009

Nak Sambungan Semalam?? Ekekekekeke!

Sambung lagik kisah semalam. Opppss!! Terlebeh suda! Akekekekeke! Dahlah... wat menyemak jek aku citer sal mamat tu. Dah 2 hari puas terlebeh feel. Meh layan menu simple aku hari ni. Aku dah start malas masak ni!! Aiyyakkk! Camna ni?? Huhuhuhu!


Hari ni, nasik jek spesel dan lauk pon simple. Lauk goreng² ajok. Bolehlahh.. asal ada lauk kan? Walaupon gandingan lauk dengan nasik tak sepadan. Hihi! Nasi Halia cilok dari dapo CMG, CMG cilok dari dapo Kak Ummi dan Kak Ummi cilok dari dapo Sakuraiman, sakuraiman cilok dari Trymasak.com. Brapa banyak cilokkk daaa... Akekekeke! Aku guna sukatan CMG...

Bahan-bahan:
  • 500 g beras basmathi, rendam 20 minit dan toskan <-- aku guna beras biasa jek
  • 1 liter air
  • 3 helai daun pandan, disimpul
  • 1 biji bawang besar, hiris nipis
  • 2 ulas bawang putih, cincang
  • 1 1/2 inci halia, dihiris nipis
  • 1 kiub ayam "Maggi"
  • 1/4 camca teh serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa

Cara membuat:
  1. Cairkan mentega dalam kuali, tumis bawang besar, halia, bawang putih dan daun pandan hingga harum. Masukkan beras dan goreng sekejap beras tadi bersama bahan2 tumis.
  2. Alihkan bahan no. 1 ke dalam rice cooker. Hancurkan kiub pati ayam, kacau rata dan tambah sedikit garam, kacau lagi. Masak seperti kita memasak nasi biasa.
  3. Bila dah masak, gaul dengan chop stick, cukup 3 - 4 kali saja dibalik2kan nasi tadi untuk mengelakkan beras patah2. Biar nasi tanak.
  4. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidang, jika suka....



Sotong Goreng Tepung resipi Che'iza. Entah brapa kali dah aku wat ikut resipi Che'iza ni. Mekaseh Che'iza. Resipi mudah, senang, simple... Suma maksud yang sama. Akekekekee!

Bahan-bahan:
  • 300 gm sotong
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 biji telur
  • sedikit garam
  • lada sulah
Cara membuat:
  1. Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering.
  2. Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
  3. Pukul telur setakat nak satukan yg kuning dgn yg putih jer. Masukkan sotong ke dalam telur. Ketepikan
  4. Gaul tepung dgn bp. Masukkan sotong yg telah digaul dgn telur dalam tepung, salutkan habis sotong dgn tepung. Kalu nak pedas boleh letak sikit serbuk kari dalam tepung.
  5. Goreng deep fry sampai golden brown. Goreng sotong kejap jer dalam 4-5 min kalau tak nanti sotong keras and liat pulak.


♥Pssstt: Mamat tu datang lagik tauu hari ni. Nyampahhsss kan kan kan...

Labels: , , ,

what did i do so wrong that you had to leave me alone ... at 3:43 PM
4 people in the crowd heard my words

The Lover

  • ♥Jiya
  • ♥Queen
  • ♥Virgo
  • ♥Malaysia
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  • as i walk alone in the cold rain,
  • my mind drifted away to the past.
  • to what we used to be
  • to the secrets we used to share.
  • how i wish you were here with me,
  • sharing the umbrella
  • in this lonely yet cold night.
  • whispering sweet nothings in my ear
  • i miss you so much.
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Wishes

  • ♥Barbie Doll kembar..
  • Kamera DSLR
  • ♥Kontrol Amarah
  • Mo jadik tokey...
  • ♥Berat badan 47-50kg

Loves

  • ♥Kamben
  • ♥Belacan
  • ♥Kek
  • ♥Hadiah
  • ♥Tido
  • ♥Komputer
  • ♥Kamera
  • ♥Jalan² cari pasat

Hates

  • ♥Lipas
  • ♥Kumbang
  • ♥kurus
  • ♥Anjen

Notes

    Gambar-gambar dalam blog ini adalah HAK CIPTA TERPELIHARA tuan rumah bernama JIYA seorang pengembala kambeng. Jika ingin menggunakan gambar-gambar hak milik tuan tanah sila dapat keizinan dahulu yer. Jika TERambil *erkk ada ker istilah TERambil?? Hehe sila KREDIT ke 14sept's Blog. Sebarang komen, pandangan dan pertanyaan sila email callmejiya[at]gmail[dot]com

Audience

    Klik Me!!!






Once Upon A Time


Gotcha!

My Baby

    ♥ 1st baby boy (15 April 09 - 29 Julai 09)

Little Colour Shop


E.zi Photography


Bla Bla Bla Blacan

I will follow you~ Follow you wherever you may go~

Hit Counter

  • free hit counter