ღ Memories to Remember ღ: Kekenyangan Dengan Nasi Kempuli

Monday, August 24, 2009

Kekenyangan Dengan Nasi Kempuli


Lom habis pantang ni, aku terlebeh rajin jek tau! Mungkin sebab dah lama tak jengah dapo kan. Hikhikhik! Hari ni aku masak Nasi Kempuli cilok resipi dari dapo Kak Ana bini Wahid yang sengal itu. Sanggup tau aku gi beli bahan kat kedai sebelah taman dengan lesen aku yang dah mati tu semata² nak wat nasik kempuli ni. Siap langgar lampu merah lagik! Nasib baik tadak Pak pacak! Hehehe! Ni 1st time aku masak nasi yang berempah² ni. Cuma nasik ku tawar sket... Biasakan bulan² posa ni. Kalo tawar ka termasin ka boleh dimaafkan... Hiks! Nasik ni sedap dimakan bersama lauk² dibawah... chewahh!



Ni acar berempah... Sedap woo! Lauk² ni mak aku yang masak. Aku cuma bagik idea jek lauk apa yang sedap dimakan ngan nasik kempuli tu... dan lauk tu suma mestilah yang aku leh telan kan. Takkan aku nak makan ngan lauk ikan bilis kot! Kahkahkah!



Ni plak Kurma Telur mak aku gak masak. Nak makan ayam, king aku tak kasik lagik. Uhuk! Mak aku sebok tolon hiaskan dengan daun sup bila nampak aku nak ambik gambo. Hikhikhik! Di iringi dengan popedam dan desert kuih tako yang tak sempat nak gambo sebab bateri kamera dah habis!

Memang kenyang lah makan nasi kempuli ni dengan aroma rempahnya... Walla~~!! Rasanya toksah cakaplah kan. Kalo tak sedap memang nak kena sekeh paler Kak Ana tu. Hikhikhik! Ni resipi Nasi Kempuli ikut sukatan Kak Ana. Mekaseh yo Kak Ana... Aku cuma tambah daun pandan jek masa tumis. Ni mak aku yang suggest suh tambah daun pandan masa tumis. Nak mewangikan rempah skaligus kurangkan bau minyak sapi itu.

Bahan-bahan:
  • 3 pot beras basmati
  • 3 sudu besar rempah kurma
  • 4 sudu besar minyak sapi
  • 30 gm kulit kayu manis
  • 1 1/2 sudu besar serbuk jintan manis
  • 1 1/2 sudu besar serbuk jintan putih
  • 2 helai daun bay
  • 4 pot air
  • Sedikit garam
Bahan hiris:
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 batang serai
  • kismis n biji gajus secukupnya (optional)
Cara membuat:
  1. Beras basmati dicuci, kemudiannya tuskan airnya.
  2. Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan hiris bersama kulit kayu manis sehingga naik bau. (Bagi yang tak suka bau minyak sapi dan mewangikan rempah, tambah beberapa helai daun pandan ketika menumis)
  3. Masukkan jintan manis, jintan putih dan rempah kurma. Tumis lagi sehingga wangi.
  4. Kemudian masukkan air. Biarkan mendidih. Selepas itu, masukkan beras dan tambahkan garam secukup rasa. Masukkan sekali daun bay. Tanak sehingga masak.

Labels:

what did i do so wrong that you had to leave me alone ... at 10:25 PM
5 people in the crowd heard my words

The Lover

  • ♥Jiya
  • ♥Queen
  • ♥Virgo
  • ♥Malaysia
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  • as i walk alone in the cold rain,
  • my mind drifted away to the past.
  • to what we used to be
  • to the secrets we used to share.
  • how i wish you were here with me,
  • sharing the umbrella
  • in this lonely yet cold night.
  • whispering sweet nothings in my ear
  • i miss you so much.
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Wishes

  • ♥Barbie Doll kembar..
  • Kamera DSLR
  • ♥Kontrol Amarah
  • Mo jadik tokey...
  • ♥Berat badan 47-50kg

Loves

  • ♥Kamben
  • ♥Belacan
  • ♥Kek
  • ♥Hadiah
  • ♥Tido
  • ♥Komputer
  • ♥Kamera
  • ♥Jalan² cari pasat

Hates

  • ♥Lipas
  • ♥Kumbang
  • ♥kurus
  • ♥Anjen

Notes

    Gambar-gambar dalam blog ini adalah HAK CIPTA TERPELIHARA tuan rumah bernama JIYA seorang pengembala kambeng. Jika ingin menggunakan gambar-gambar hak milik tuan tanah sila dapat keizinan dahulu yer. Jika TERambil *erkk ada ker istilah TERambil?? Hehe sila KREDIT ke 14sept's Blog. Sebarang komen, pandangan dan pertanyaan sila email callmejiya[at]gmail[dot]com

Audience

    Klik Me!!!






Once Upon A Time


Gotcha!

My Baby

    ♥ 1st baby boy (15 April 09 - 29 Julai 09)

Little Colour Shop


E.zi Photography


Bla Bla Bla Blacan

I will follow you~ Follow you wherever you may go~

Hit Counter

  • free hit counter