ღ Memories to Remember ღ: Apple Crumble

Friday, April 10, 2009

Apple Crumble

Semalam dan hari ni tadak story mory sangat. Almaklumlah, tuan tanah ada keje overtime tarik hingus yang dok meleleh memanjang. Mana nak layan hingus mana lagik nak layan batuk. Nasib baik demam dah kebah. Sesapa nak MC tu leh la request hingus aku ni wat korank sedut sebelom kehabisan 'stok'. Kahkahkah! Oke.. dah² melalut jek manjang. Hari ni layan ja la Apple Crumble yang aku wat petang tadik.


Maap ler kalo Apple Crumble aku ni kurang mengancam. Apple Crumble ni pon sakit gak cam tuan tanah. Ahaks! Kebetulan apple tinggal sebijik ajer. Perot plak ngah lapar pepetang hujan camni. Mau tak mengaum perot nak kena isi. Aku pon wat la Apple Crumble dengan sebijik apple yang tinggal sebijik tu dan makannya 4 orang! Korank agak² brapa 'gram' Apple Crumble ni setiap sorang?? Kahkahkah! Tu namanya jimat cermat akibat ekonomi MELECET. Kihkihkih!



Bahan-bahan:
  • 3 biji apple hijau Granny Smith
  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan gula (campur gula putih dan perang)
  • 1/4 cawan gula putih
  • 1 sudu teh serbuk kayu manis

Cara membuat:
  1. Panaskan oven 180 darjah.
  2. Kupas apple, buang bahagian tengah dan potong dadu. Gaulkan dengan 1/2 cawan gula, serbuk kayu manis, dan masukkan kedalam acuan.
  3. Didalam satu mangkuk, campurkan tepung, 1/4 cawan gula dan butter. Gaul dan ramaskan dengan hujung jari sampai jadi seperti serbuk roti. Untuk memudahkan kerja, potong butter kecil² sebelum digaulkan.
  4. Taburkan adunan tepung tadi ke atas apple. Jangan ditekan. Bakar lebih kurang 30 minit sehingga adunan tepung nampak keperangan. Siap untuk dinikmati begitu saja atau dengan aiskrim vanilla.

Labels:

what did i do so wrong that you had to leave me alone ... at 5:13 PM
2 people in the crowd heard my words

The Lover

  • ♥Jiya
  • ♥Queen
  • ♥Virgo
  • ♥Malaysia
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  • as i walk alone in the cold rain,
  • my mind drifted away to the past.
  • to what we used to be
  • to the secrets we used to share.
  • how i wish you were here with me,
  • sharing the umbrella
  • in this lonely yet cold night.
  • whispering sweet nothings in my ear
  • i miss you so much.
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Wishes

  • ♥Barbie Doll kembar..
  • Kamera DSLR
  • ♥Kontrol Amarah
  • Mo jadik tokey...
  • ♥Berat badan 47-50kg

Loves

  • ♥Kamben
  • ♥Belacan
  • ♥Kek
  • ♥Hadiah
  • ♥Tido
  • ♥Komputer
  • ♥Kamera
  • ♥Jalan² cari pasat

Hates

  • ♥Lipas
  • ♥Kumbang
  • ♥kurus
  • ♥Anjen

Notes

    Gambar-gambar dalam blog ini adalah HAK CIPTA TERPELIHARA tuan rumah bernama JIYA seorang pengembala kambeng. Jika ingin menggunakan gambar-gambar hak milik tuan tanah sila dapat keizinan dahulu yer. Jika TERambil *erkk ada ker istilah TERambil?? Hehe sila KREDIT ke 14sept's Blog. Sebarang komen, pandangan dan pertanyaan sila email callmejiya[at]gmail[dot]com

Audience

    Klik Me!!!






Once Upon A Time


Gotcha!

My Baby

    ♥ 1st baby boy (15 April 09 - 29 Julai 09)

Little Colour Shop


E.zi Photography


Bla Bla Bla Blacan

I will follow you~ Follow you wherever you may go~

Hit Counter

  • free hit counter