ღ Memories to Remember ღ: Rempah Lima

Friday, January 23, 2009

Rempah Lima

Nak dengar tak citer aku hari ni?? Tanak dengar udooohhh!! Gi balik umah sendirik makan cekodok tapi kalo makan tu jangan lupa aku kat sini. Aku kan, hari ni kejenya mencarik REMPAH LIMA JENIS. Konon²nya nak wat Kuih Racun Nyamuk Hasue tu. Aku duk pusing² kat JUSCO Bukit Indah carik mende ni tau tapi tak jumpa². Pastu aku singgah la kejab kat JUSCO Taman U plak. Carik punya carik... pusing punya pusing tak gak jumpa. Pastu aku tanya la uncle India yang jaga bahagian bahagian rempah ratus kat JUSCO tu.

Aku: Err... Nak tanya skit...
Uncle India: Yerr??
Aku: Ada tak jual rempah lima??
Uncle India: Rempah lima??
Aku: A'ah. Rempah lima...

Uncle ni dah pening da pikir amenda rempah lima tu... Aku nak terangkan aku pon tatau.

Uncle India: Jap yer, saya tanya budak tu...

Uncle ni gi ler bahagian daging² tanya budak melayu situ... Tanya punya tanya, budak melayu tu pon tak tau pastu Uncle India tu panggil ler aku...

Budak melayu: Carik rempah apa yer??
Aku: Rempah Lima (sambil tunjuk 5 jari... cam nak hi5 jek dahi dak tu. Akekeke!)
Budak melayu: Rempah lima??

Udaaahh... dia plak penin! Pastu aku dengar uncle India tu cakap slow kat budak lelaki tu dan aku dengar...

Uncle India : Rempah lima... 5 spices...
Aku: Aaaa... 5 spices tu..

Uncle India tu dah tau apa yang aku nak carik terus gi rempah ratus dia. Budak melayu tu pon cakap..

Budak melayu: Ooo.. 5 spices.. garam masala. Tu dia panggil garam masala (sambil tunjuk uncle tu)
Aku: Ooo... Yeker.. He.. He..! (memang masalah betul rempah ni, wat penin paler aku jek nak mencarik)

Aku pon gi la tempat Uncle India tu...

Uncle India: Ni garam masala... 5 spices.
Aku: Ooo.. Oke. Boleh timbangkan saya 100gram.
Uncle India: Boleh... Nak masak apa ni?
Aku: Saya nak wat kuih.

Aku cakap nak wat kuih jek. Kang aku sebut nama kuih Racun Nyamuk, mau penin balik paler uncle India tu dengar nama kuih tu. Demi 'keselamatan' paler otak uncle tu tak yah ler aku sebut. He.. He...

Ni la dier rempah lima dalam bahasa omputih nyer 5 spices. Aku harap betul ler rempah lima yang Hasue cakap tu.

Bila aku tanya mak aku sal rempah lima ni. Mak aku pon tatau. Bila aku sebut garam masala baru dia tau pastu bila aku sebut 5 spices pon dia tau. Pastu bila aku tanya apa tu 5 spices lam bahasa melayu tatau pulak! Bila aku tanya garam masala lam omputih pon tatau jugak. Jadik camna tu?? King aku pon sama gak! 5 spices tu la garam masala yang bermasalah... akekeke! Macam mana orang tu tau 5 spices tu rempah apa dan garam masala tu rempah apa tapi tatau dua² ni rempah yang sama? Hehe! Mati² aku mencarik rempah lima jenis yang Hasue cakapkan tu. Nasib baik la aku baru pegi dua supermarket. Kalo aku round satu Johor semata² carik rempah lima jenis. Wat malu jek! Kahkahkah! Dah dah... Aku dah penat paler pikir rempah lima jenis ni. Meh layan Rutbir A&W... Naik semput aku hari ni. Kihkihkih!


what did i do so wrong that you had to leave me alone ... at 7:48 PM
10 people in the crowd heard my words

The Lover

  • ♥Jiya
  • ♥Queen
  • ♥Virgo
  • ♥Malaysia
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  • as i walk alone in the cold rain,
  • my mind drifted away to the past.
  • to what we used to be
  • to the secrets we used to share.
  • how i wish you were here with me,
  • sharing the umbrella
  • in this lonely yet cold night.
  • whispering sweet nothings in my ear
  • i miss you so much.
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Wishes

  • ♥Barbie Doll kembar..
  • Kamera DSLR
  • ♥Kontrol Amarah
  • Mo jadik tokey...
  • ♥Berat badan 47-50kg

Loves

  • ♥Kamben
  • ♥Belacan
  • ♥Kek
  • ♥Hadiah
  • ♥Tido
  • ♥Komputer
  • ♥Kamera
  • ♥Jalan² cari pasat

Hates

  • ♥Lipas
  • ♥Kumbang
  • ♥kurus
  • ♥Anjen

Notes

    Gambar-gambar dalam blog ini adalah HAK CIPTA TERPELIHARA tuan rumah bernama JIYA seorang pengembala kambeng. Jika ingin menggunakan gambar-gambar hak milik tuan tanah sila dapat keizinan dahulu yer. Jika TERambil *erkk ada ker istilah TERambil?? Hehe sila KREDIT ke 14sept's Blog. Sebarang komen, pandangan dan pertanyaan sila email callmejiya[at]gmail[dot]com

Audience

    Klik Me!!!






Once Upon A Time


Gotcha!

My Baby

    ♥ 1st baby boy (15 April 09 - 29 Julai 09)

Little Colour Shop


E.zi Photography


Bla Bla Bla Blacan

I will follow you~ Follow you wherever you may go~

Hit Counter

  • free hit counter