ღ Memories to Remember ღ: Pudding Tart

Wednesday, January 21, 2009

Pudding Tart

Ingat kak Ana jek ker leh wat resipi gelap²??? Aku pon leh gak ma... Bandingkan resipi sapa paling gelap?? Kompem Kak Ana!!! Dah la gelappp!! Berkilat lagik! Hitam² berkilat giteww! Akekekekeke! Aku sebenarnya mengidam tart nighhh!! Memula tu plan nak wat Cheese tart Kak Yani tapi kekurangan bahan la pulok! Jadik aku pon wat Pudding Tart. Disebabkan aku tadak terap bunga² saiz besar, jadik aku wat semborno ja la. Kira aci la tu kan... Hehe! Filling tart, aku guna lebihan whipping krim yang dicampur dengan cheese (filling untuk Chocolate roll yang tak menjadik hari tu). Bukan niatku nak menderhaka pada tuan empunya resipi... cheewahh!! Hehe! Cuma tanak membazir jerr. Pastu aku tabur ngan gula kasar yang sepatutnya gula halus. Jadiklah rupa pudding tart aku semacam jek kan... Kihkihkih! 'Rasa tetap maintain'! Pinjam ayat Kak Hana. Maksudnya sedap la tu! Tenkiu nure tuan empunya resipi.

Bahan-bahan:

Kulit tart:
  • 90g butter
  • 50g gula halus
  • 1 biji kuning telur
  • 20g serbuk koko
  • 140g tepung gandum (ayak sekali dengan serbuk koko)
Puding:
  • 3 biji telur (dipukul hancur)
  • 150ml fresh milk
  • 150ml fresh cream @ whipping cream
  • 20g gula(kalo guna fresh milk yang manis, kurangkan gula)
  • sedikit esen vanilla
Cara membuat:
  1. Untuk kulit tart: pukul butter dengan gula sampai kembang, masukkan telur. Pukul lagi. Kemudian masukkn bahan diayak dan gaul sampai rata.
  2. Bahan (1) dijadikn doh. Balut dengan plastik dan simpan dalam peti ais selama 15min.
  3. Sementara tu, sapukan bekas dengan butter, kemudian taburkan sedikit tepung. Letak dalam peti ais.
  4. keluarkan doh. Cerai2 kan doh. Kemudian uli dengan tangan sampai jadi doh balik.
  5. canaikan doh. Tekap dengan cutter ikut saiz bekas muffin. Kalo guna bekas tart, canai ikut saiz bekas dan potong bahagian yang berlebihan.
  6. Tekan pada bekas muffin dan buat lubang pada tengah2 bekas (guna garfu). masukkan dalam peti ais selama 1 jam. Selepas 1 jam, keluarkan dan bakar pada suhu 200C selama 10 min
  7. Buat puding: Panaskan susu dan gula dalam periuk. Jangan sampai mendidih.
  8. Masukkan dalam mangkuk.Masukkan fresh cream, telur yang telah dipukul dan esen. Kacau sampai rata.
  9. Sudukan puding dalam kulit tart yang siap dibakar tadi. Bakar pada suhu 180C selama 20 min.
  10. Keluarkan dari oven. Taburkan sedikit gula halus atas tat tadi. Bakar lagi selama 10~15 min.
  11. NOTA: gula yang ditabur tu untuk bg ada warna kecoklatan kat atas tat.

Labels:

what did i do so wrong that you had to leave me alone ... at 4:24 PM
4 people in the crowd heard my words

The Lover

  • ♥Jiya
  • ♥Queen
  • ♥Virgo
  • ♥Malaysia
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  • as i walk alone in the cold rain,
  • my mind drifted away to the past.
  • to what we used to be
  • to the secrets we used to share.
  • how i wish you were here with me,
  • sharing the umbrella
  • in this lonely yet cold night.
  • whispering sweet nothings in my ear
  • i miss you so much.
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Wishes

  • ♥Barbie Doll kembar..
  • Kamera DSLR
  • ♥Kontrol Amarah
  • Mo jadik tokey...
  • ♥Berat badan 47-50kg

Loves

  • ♥Kamben
  • ♥Belacan
  • ♥Kek
  • ♥Hadiah
  • ♥Tido
  • ♥Komputer
  • ♥Kamera
  • ♥Jalan² cari pasat

Hates

  • ♥Lipas
  • ♥Kumbang
  • ♥kurus
  • ♥Anjen

Notes

    Gambar-gambar dalam blog ini adalah HAK CIPTA TERPELIHARA tuan rumah bernama JIYA seorang pengembala kambeng. Jika ingin menggunakan gambar-gambar hak milik tuan tanah sila dapat keizinan dahulu yer. Jika TERambil *erkk ada ker istilah TERambil?? Hehe sila KREDIT ke 14sept's Blog. Sebarang komen, pandangan dan pertanyaan sila email callmejiya[at]gmail[dot]com

Audience

    Klik Me!!!






Once Upon A Time


Gotcha!

My Baby

    ♥ 1st baby boy (15 April 09 - 29 Julai 09)

Little Colour Shop


E.zi Photography


Bla Bla Bla Blacan

I will follow you~ Follow you wherever you may go~

Hit Counter

  • free hit counter