ღ Memories to Remember ღ: Apam Teh Hijau

Wednesday, December 17, 2008

Apam Teh Hijau

Penat hari ni... Baru sempat nak jengah PC aku yang bucuk ni. Huehuehue! Tadik pagi sebelum tetamu datang sempat wat kuih apam kak yani lagik, Apam Teh Hijau.

Sayangnya rupa kuih apam teh hijau aku tak se'kembang' kuih apam kak yani. Apsal yek? Masa buat adunan resipi ni pon terasa adunan ni kental sangat dari adunan kuih apam yang aku wat semalam. Aku salah tengok resipi ker atau aku salah bancuh adunan? Jadik bila dah nampak kental semacam, aku tambah skit susu segar. Cenggini la jadiknya (gambar)

Bahan-bahan:
  • 2 sudu kecil green tea powder
  • 1 biji telur
  • 150g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 75ml susu segar
  • 5 sudu besar gula

Cara membuat:
  1. Masukkan telur, gula, susu dan minyak masak. Pukul sehingga berbuih/ gula larut sepenuhnya.
  2. Ayakkan tepung, green tea powder dan baking powder ke dalam mangkuk tadi. Kemudian kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan adunan ke dalam bekas yang sesuai. Kukuslah selama 8-10 minit atau sehingga masak

Labels:

what did i do so wrong that you had to leave me alone ... at 9:03 PM
0 people in the crowd heard my words

The Lover

  • ♥Jiya
  • ♥Queen
  • ♥Virgo
  • ♥Malaysia
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  • as i walk alone in the cold rain,
  • my mind drifted away to the past.
  • to what we used to be
  • to the secrets we used to share.
  • how i wish you were here with me,
  • sharing the umbrella
  • in this lonely yet cold night.
  • whispering sweet nothings in my ear
  • i miss you so much.
  • ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Wishes

  • ♥Barbie Doll kembar..
  • Kamera DSLR
  • ♥Kontrol Amarah
  • Mo jadik tokey...
  • ♥Berat badan 47-50kg

Loves

  • ♥Kamben
  • ♥Belacan
  • ♥Kek
  • ♥Hadiah
  • ♥Tido
  • ♥Komputer
  • ♥Kamera
  • ♥Jalan² cari pasat

Hates

  • ♥Lipas
  • ♥Kumbang
  • ♥kurus
  • ♥Anjen

Notes

    Gambar-gambar dalam blog ini adalah HAK CIPTA TERPELIHARA tuan rumah bernama JIYA seorang pengembala kambeng. Jika ingin menggunakan gambar-gambar hak milik tuan tanah sila dapat keizinan dahulu yer. Jika TERambil *erkk ada ker istilah TERambil?? Hehe sila KREDIT ke 14sept's Blog. Sebarang komen, pandangan dan pertanyaan sila email callmejiya[at]gmail[dot]com

Audience

    Klik Me!!!






Once Upon A Time


Gotcha!

My Baby

    ♥ 1st baby boy (15 April 09 - 29 Julai 09)

Little Colour Shop


E.zi Photography


Bla Bla Bla Blacan

I will follow you~ Follow you wherever you may go~

Hit Counter

  • free hit counter